Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

ΦΑΡΑΓΓΙ ΖΑΡΟΥ -ΙΣΤΟΡΙΑ-15-5-2011
Το χωριό του Ζαρού βρίσκεται στις νότιες πλαγιές τουΨηλορείτη και είναι γνωστό για την παρακείμενη, ομώνυμη λίμνη και το φαράγγι του Ρούβα. Κυρίως, όμως, οι λέξεις "Ζαρός" και "Ρούβας" είναι γνωστές ως οι εμπορικές ονομασίες 2 πολύ αγαπημένων στην Κρήτη εμφιαλωμένων νερών, που προέρχονται από πηγές της περιοχής αυτής. Ολοι στην Κρήτη γνωρίζουν τα νερά αλλά ελάχιστοι έχουν επισκεφτεί την περιοχή.
Λίγο μετά τον Ζαρό βρίσκεται η ομώνυμη λίμνη. Είναι ένα όμορφο μέρος κατάλληλο για μια ευχάριστη βόλτα. Υπάρχει μια ταβέρνα εδώ, όπως επίσης παιδική χαρά και ξύλινα τραπέζια και παγκάκια περιφερικά της λίμνης. Στον δρόμο προς τη λίμνη υπάρχει το ξενοδοχείο Idi Hotel (tel. 0894-31302) και μερικές (2-3) ταβέρνες που σερβίρουν πέστροφες και σολομό. Τα ψάρια μεγαλώνουν σε στέρνες ακριβώς δίπλα. Από την λίμνη αρχίζει το μονοπάτι που οδηγεί στο φαράγγι του Ρούβα (προσοχή!!! όχι του Ρουβά...). Είκοσι λεπτά μετά τη λίμνη θα συναντήσετε το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου. Το μονοπάτι συνεχίζει ακριβώς πίσω από το μοναστήρι (προς τα αριστερά) και ανηφορίζει, για να μπει μετά από λίγο στο φαράγγι. Δυστυχώς, το δάσος που κάλυπτε το πρώτο 1/3 του φαραγγιού είχε καεί πριν από μερικά χρόνια και το θέαμα των πεσμένων κορμών φέρνει θλίψη. Με τα άπειρα κατσίκια ("κατσίκα, η πληγή της Κρήτης") που κυκλοφορούν εδώ, ούτε λέξη για αναδάσωση ή αναγέννηση του δάσους. Ισως κάποτε ορισμένοι συνειδητοποιήσουν πόσο πολύτιμα είναι τα μέρη αυτά κι αποφασίσουν να τα προστατεύσουν.
Προσπεράστε το σημείο αυτό και απολαύστε την υπόλοιπη διαδρομή. Το μονοπάτι πότε ανηφορίζει και πότε κατηφορίζει βαθιά μέσα στο φαράγγι, δίπλα στο ρέμα που κυλάει τον χειμώνα και νωρίς την Ανοιξη. Σε ορισμένα δύσκολα σημεία της διαδρομής το δασαρχείο έχει κατασκευάσει μικρές ξύλινες γέφυρες και κάγκελα. Υπάρχουν χώροι ξεκούρασης με παγκάκια και βρύσες, είναι όμως καλύτερα να κρατάτε νερό μαζί σας, ιδίως το καλοκαίρι. Υπάρχουν πινακίδες σε όλη τη διαδρομή, πληροφορώντας σας για το υπόλοιπο της πορείας μέχρι τον Αγιο Ιωάννη. Ο Αγιος Ιωάννης είναι ένα από τα αγαπημένα μου μέρη για κατασκήνωση το χειμώνα. Είναι ένα μαγευτικό μέρος με άφθονο νερό, μεγάλα πλατάνια, παγκάκια, ξύλινα τραπέζια, ακόμη και τουαλέτες.
Είναι θαυμάσιο μέρος για να περάσει κανείς τη μέρα του κάνοντας μικρούς (ή μεγαλύτερους) περίπατους στο δάσος τριγύρω. Η απόσταση από τη λίμνη μέχρι τον Αγιο Ιωάννη είναι περίπου 2-3 ώρες + 2 ώρες για την επιστροφή. Αν δεν θέλετε να περπατήσετε μπορείτε να πάτε με αυτοκίνητο 4x4 από την Γέργερη. O δρόμος είναι κακός χωματόδρομος, που συνεχίζει μέχρι το οροπέδιο της Νίδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου