Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 17-4-2011


Ο ορειβατικός σύλλογος Αγ. Νικολάου Ε.Ο.Σ. ΒΙΟΚΙΝΗΣΗ συμμετέχει στην δραστηριότητα του Ορειβατικού Ηρακλείου την Κυριακή 17 Απριλίου .Πληροφορίες συμμετοχές στο τηλ. 2841024150 και 6944382074. Έξω Μουλιανά – Φαράγγι του Ρίχτη .Αρχηγός: Οικονομάκης Χρήστος     Ώρες πορείας: 5    Β.Δ.: 1   Εύκολη πεζοπορική διαδρομή σε ένα από τα ωραιότερα φαράγγια στην περιοχή της Σητείας, με πλούσια βλάστηση. Θα ξεκινήσουμε το περπάτημα λίγο έξω από το χωριό Έξω Μουλιανά (350 μ). Στην πορεία θα συναντήσουμε ένα γραφικό πέτρινο γεφύρι, εντυπωσιακούς σχηματισμούς βράχων και έναν επιβλητικό καταρράκτη. Το φαράγγι καταλήγει στην ερημική παραλία του Ρίχτη. Θα επιστρέψουμε από την ίδια διαδρομή


Το φαράγγγι Ριχτή μήκους 4 χιλιομέτρων περίπου αρχίζει από το βουνό Όρνο, λίγο έξω απο τα Μέσα Μουλιανά και καταλήγει στο Κρητικό Πέλαγος. Κατά μήκος του ποταμού αναβλύζει από πολλά σημεία πηγαίο νερό και σχηματίζει αέναη ροή. Η βλάστηση είναι πάρα πολύ μεγάλη θα έλεγα οργιάζει εκατέρωθεν των όχθων του ποταμού, με πολλά πλατάνια, χαμηλές καρυδιές, πικροδάφνες (σφάκες) που έχουν γίνει ευθυτενή δένδρα και συναγωνίζονται να ξεπεράσει το ένα το άλλο. Μάλιστα συναντάμε μερικούς φοίνικες και πολλές συκιές. Οι κισσοί βρίσκονται σε διαρκή σφιχταγκάλιασμα με τους κορμούς των δέντρων και σε πολλά σημεία με τα βράχια.
Richtis' Gorge
Ένα περίτεχνο αρχιτεκτονικό μονότοξο γεφύρι (Λαχανάς) σε ένα σημείο συνδέει τη μια όχθη με την άλλη του ποταμού και εξυπηρετεί διαχρονικά μέχρι και σήμερα αυτούς που θέλουν να περάσουν στην άλλη πλευρά. Το μονοπάτι μέσα στη πυκνή βλάστηση και κάτω από τον ίσκιο των πανύψηλων δέντρων, μας οδηγεί με ασφάλεια στη θάλασσα.
Τα ερείπια δυο νερόμυλων βρίσκονται περίπου στα μέσα του φαραγγιού. Δεν μπορούσαν οι πρόγονοι μας, να αφήσουν ανεκμετάλλευτα τόσα πολλά νερά, η δύναμη των οποίων κινούσε τους μύλους και άλεθαν όλα τα σιτηρά των. Μάλιστα το ζουρίδιο ( το μέρος που είναι φτερωτή και πέφτει με δύναμη νερό από το πηγάδι του μύλου) βρίσκετε σε άριστη κατάσταση.
Μια ξύλινη μεγάλη σκάλα μας κατεβάζει στον καταρράκτη του Ρίχτη ύψους 15-20 μέτρων κάτω από την πυκνή σκιά μεγάλων πλατάνων. Ο καταρράκτης γλύφει τους βράχους σχηματίζοντας μικρούς καταρράκτες και λιμνούλες με κρυστάλλινα νερά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου