Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ

Ο Ορειβατικός σύλλογος Αγ. Νικολάου συμμετέχει στην 70ή Πανελλήνια Ορειβατική συνάντηση που θα γίνει την 17 -18/Ιουλίου (Σάββατο και Κυριακή αντίστοιχα)στον Όλυμπο. Καλούμε όλους όσους θέλουν να συμμετάσχουν να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι την Παρασκευή 9-7-2010 στο Τηλέφωνο 6974824654 Στην πρόεδρο τιου συλλόγου Κα Τζώρτζη Μαρία. Θα γίνει ομαδική εκδρομή. Ανάλογα με τον αριθμό δηλωθέντων θα ανακοινωθεί και το πρόγραμμα..

Πληροφορίες για τον Όλυμπο

Σε όλο τον ορεινό όγκο του Ολύμπου, ο οποίος παρουσιάζει τέτοια ποικιλόμορφη δομή που ικανοποιεί τόσο τον απλό πεζοπόρο όσο και τον εξασκημένο ορειβάτη και αναρριχητή, μπορούν να γίvoυv πάρα πολλές θαυμάσιες διαδρομές, μέσα σε πυκνά δάση ή πάvω σε βραχώδεις κορυφογραμμές, από ωραιότατα μονοπάτια που ξεκινούν, είτε από τις πολλές «εισόδους» του βουνού προς αυτό, είτε από «μέσα» από το βουνό προς διάφορες κατευθύνσεις.
Τα κύρια μονοπάτια του Ολύμπου είναι καλοδιατηρημένα και τα περισσότερα έχουν σήμανση και κατατοπιστικές πινακίδες. Επίσης τα τελευταία 300 - 400 μ. των διαδρομών που καταλήγουν στις δύσκολες κορυφές Μύτικας και Στεφάνι είναι σημαδεμένα με κόκκινο χρώμα βήμα προς βήμα, για την καλύτερη ασφάλεια των ορειβατών.
Παρακάτω αναφέρονται μερικές συνήθεις διαδρομές που μπορούν να γίνουν στον Όλυμπο και που καλύπτουν σχεδόν όλες τις πλευρές του.
Διαδρομές από το Λιτόχωρο. Λιτόχωρο - Πριόνια - Καταφύγιο Α' (ΣΠΗΛΙΟΣ ΑΓΑΠΗΤΟΣ) Λιτόχωρο - Πετρόστρουγκα - Καταφύγια Γ' (ΧΡ. ΚΑΚΑΛΟΣ) και Σ.Ε.Ο. (Γ. ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ).
Διαδρομές ΑΠΟ ΤΟ Καταφύγιο Α'
Καταφύγιο Α' - Πριόνια - Λιτόχωρο
Καταφύγιο Α' - Καταφύγιο Γ' - Λιτόχωρο
Καταφύγιο Α' - Καλόγερος - Λιτόχωρο
Καταφύγιο Α' - Μύτικας - Καταφύγιο Α'
Καταφύγιο Α' - Ψηλές κορυφές - Καταφύγιο Α

Διαδρομές από το καταφύγιο Σ.Ε.Ο.
Καταφύγιο Σ.Ε.Ο. - Πετρόστρουγκα - Λιτόχωρο
Καταφύγιο Σ.Ε.Ο. - Ψηλές Κορυφές - Καταφύγιο Σ.Ε.Ο
Καταφύγιο Σ.Ε.Ο. - Μεγάλα Καζάνια - Ξερολάκι
Καταφύγιο Σ.Ε.Ο. - Μύτικας - Σκολιό - Ξερολάκι
Καταφύγιο Σ.Ε.Ο. - Πετρόστρουγκα - Διο
Καταφύγιο Σ.Ε.Ο. Ράχη ΠΑΠΑ - Μπαρμπαλάς - Βροντού

Διαδρομές από το Καταφύγιο Β' (Βρυσοπούλες)
Καταφύγιο Β' - Μύτικας - Καταφύγιο Β'
Καταφύγιο Β' - ΝΔ Κορυφές - Καταφύγιο Β'
Καταφύγιο Β' - Σκολιό - Καταφύγιο Β'

Διαδρομές από το Κοκκινοπλό
Κοκκινοπλός - Γούρνες - Σκολιό - Μύτικας - Καταφύγιο Α'
Κοκκινοπλός - Σταλαματιά - Διακόπτης - Καταφύγιο Β'

Διαδρομές από το Ξερολάκι
Ξερολάκι - Μεγάλα Καζάνια - Καταφύγιο Σ.Ε.Ο.
Ξερολάκι - Σκολιό - Μύτικας - Καταφύγιο Σ.Ε.Ο.
Ξερολάκι - Κίτρος - Κοκκινοπλός

Διάσχιση Ολύμπου
Λιτόχωρο - Κοκκινοπλός: 
Η διάσχιση όλου του ορεινού όγκου του Ολύμπου μπορεί να γίνει από τ' ανατολικά προς τα δυτικά ή και αντίθετα και συγκεκριμένα από το Λιτόχωρο μέχρι τον Κοκκινοπλό.

Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 




Με το άνοιγμα της Χιλιετίας η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Πεζοπορίας (E.W.V.) στην 31η ετήσια γενική της συνέλευση, στη Φλάνδρα τον Οκτώβριο του 2000 πήρε μια απόφαση σταθμό. Την διεξαγωγή της ΕΥΡΩΟΔΟΙΠΟΡΙΑΣ 2001. Η εκδήλωση αυτή δεν είναι τίποτε άλλο από μια παράλληλη πανευρωπαϊκή διάσχιση πεζοπορικών και ορειβατικών μονοπατιών που ξεκινούν από διάφορα σημεία της Ευρώπης, για να καταλήξουν συγκλίνοντας στην "καρδιά" της Ευρώπης στο Στρασβούργο της Γαλλίας.

Οι πεζοπορίες αυτές θα διοργανωθούν από τους τοπικούς Ορειβατικούς ή πεζοπορικούς συλλόγους των χωρών απ' τις οποίες περνούν τα μονοπάτια. Ανάλογα με την αριθμό των διαδρομών θα υπάρχουν και οι αντίστοιχες "Σκυτάλες" οι οποίες θα καταλήξουν στο Στρασβούργο.

Το βράδυ της Παρασκευής 28-9 2001 θα γίνει η υποδοχή των σκυταλο-οδοιπόρων απ' όλη την Ευρώπη, σε μια πανηγυρική βραδιά πολιτισμού ενώ το Σάββατο, προβλέπονται οδοιπορίες γύρω από τις οχυρώσεις του Στρασβούργου και ένας μεγάλος χορός οδοιπόρων. Την Κυριακή 30-9-2001 με μία μεγάλη πανηγυρική πομπή από το κτίριο των Ευρωπαϊκών Θεσμών στο στάδιο του Mainau θα γίνει η αποχαιρετιστήρια εκδήλωση.
Μία εβδομάδα πριν στις 27-9 2001 στο αμφιθέατρο του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, θα διεξαχθεί ένα Ευρωπαϊκό συνέδριο, με θέματα που αφορούν την ορειβασία ,την πεζοπορία, τη φύση και τον ήπιο τουρισμό στην Ευρώπη.

Από 27 έως 30 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στην ίδια πόλη έκθεση με θέμα "Μεγάλο Ευρωπαϊκό οδοιπορικό χωριό" όπου οδοιπόροι της Ευρώπης θα έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τις χώρες και τις περιοχές τους.

Στη χώρα μας στα πλαίσια της ΕΥΡΩΟΔΟΙΠΟΡΙΑΣ 2001, πραγματοποιήθηκε διάσχιση του Μονοπατιού Ε4 (μονοπάτι του Μεσογειακού τόξου). Ξεκίνησε από την Κάτω Ζάκρο στο Ανατολικό άκρο της Κρήτης στις 22 Απριλίου και κατέληξε στη γέφυρα του Στρυμώνα, στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα στις 29 Ιουλίου οπότε και η σκυτάλη παραδόθηκε σε Βούλγαρους ορειβάτες.

Στην Κρήτη τη διοργάνωση ανέλαβαν 8 σύλλογοι του νησιού και η συμμετοχή ήταν ανοιχτή σε οποιονδήποτε μπορεί και θέλει να συμμετάσχει.

Ακολουθεί ένας αναλυτικός πίνακας των τμημάτων του κρητικού Ε4 βάσει των πληροφοριών που μας έστειλαν οι διοργανωτές.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου